Kullandığınız fiber internet hizmetinin ping, upload hızı, download hızı gibi değerlerini ölçmek için bu sayfadan speed test denilen internet hız testi işlemini gerçekleştirip sonuçları analiz edebilirsiniz. Test aracımızı kullanmak için fiber internet (VDSL) kullanıyor olmak zorunda değilsiniz. ADSL internet altyapısına sahip olsanız da speedtest aracımızı sorunsuz kullanabilirsiniz.
İnternet hız testi, İngilizce yaygın kullanılan diğer adıyla speed test, internet bağlantısının hızını ve kalitesini belirli ortam değişkenlerinden etkilenerek ölçen bir sistemdir. Hız testi sonucunda karşınıza genellikle üç ayrı veri çıkar; ping, download ve upload. Bu değerler internet ortamında herhangi bir sayfayı hızlı görüntülemek, google’da arama yapmak veya donmadan video izlemek için ihtiyaç duyduğumuz yüksek hızda internete sahip olup olmadığımızı bize anlık olarak söylemektedir.
Öncelikle internet hız testini etkileyen faktörlerden önemlisi bağlantı türünüzdür. Kablosuz bağlantı (WiFi) kullanarak yaptığınız bir wifi hız testi ile kablolu bağlantı (LAN) kullanarak yaptığınız adsl hız testi arasında büyük farklılıklar olabilir. Bunun sebebi wifi hız testinde modem türü, modeme olan uzaklık, bilgisayarınızın wifi kartı, bilgisayarınız ile modem arasında bulunan duvar vb. engellerin bağlantı kalitenizi negatif yönde etkilemesidir. Hız testini negatif etkileyen bu değişkenlerden kurtulup LAN kablosuyla gerçekleştirdiğiniz bir hız ölçümü her zaman daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Tüm bu değişkenleri zaten ortadan kaldırıp hız testini yaptıysanız, geriye sadece ortaya çıkan ping, indirme hızı, yükleme hızı değerlerini analiz etmek kalır.
Dilimizde indirme anlamına gelen “download” kelimesi, internet üzerindeki herhangi bir sunucudan bilgisayarımıza gelen paketleri ne kadar hızlı bir şekilde indirebildiğimizi sembolize etmek amacıyla, genellikle Mbps cinsinden “Download Speed” olarak hız testi sonucunda karşımıza çıkar. Peki indirilen paketler ne işe yarar? Online oyun oynarken, film izlerken, youtube’da video izlerken, mail atarken, sosyal medyada gezerken, kısacası internet kullanan her türlü aktivite sırasında karşımıza gelen veriler aslında cihazımıza paket paket bölünmüş halde indirilmektedir. Dolayısıyla paketleri ne kadar hızlı indirirsek veriler karşımıza o kadar hızlı çıkmaktadır.
Türkçe’de “gönderme hızı” veya “yükleme hızı” olarak kullanılan “Upload Speed” teriminin fiber internet hız testi sonuçlarında neredeyse her zaman download hızından daha düşük olduğunu fark etmişsinizdir. Upload hızının düşük olmasının sebebi standart bir internet kullanıcısının bazı istisnalar dışında indirme işlemi kadar gönderme işlemi yapmamasıdır. Aynı zamanda bu upload işlemlerinin boyutları da genellikle indirilen paketlerin toplam boyutundan daha küçük olur. Peki upload hızı neyi etkiler? Oyun oynarken, videolu veya sesli görüşme yaparken, mail gönderirken, kısacası kendi cihazınızdan internet ortamına herhangi bir veri gönderirken yaptığımız tüm işlemleri upload hızımız yüksek olursa çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiririz. Eğer internete dosya yüklüyorsanız, yaptığınız indirme (download) işlemleriyle aynı oranda yükleme (upload) işlemi yapıyorsanız internet servis sağlayıcınızla görüşüp simetrik internet tarifelerine geçiş yapmayı düşünebilirisiniz.
Genellikle online oyunlarda, internet hız ve ping testi sonucunda karşımıza çıkan ping değeri ms (milisaniye) bazında listelenir. Ping değeri paketleri aldığımız ve gönderdiğimiz sunucu ile aramızdaki gecikmeyi milisaniye cinsinden yansıtır. Bir paketin gönderilmesi ve alınması kaç milisaniye sürerse ping değerimizi o değer belirler.
Ping ölçülürken karşıdaki sunucuya bir paket gönderilerek upload işlemi yapılır, ardından sunucu paketi aldığını cihazımıza haber vermek için ACK (acknowledgement) gönderir ve download işlemi gerçekleşir. Bu işlemlerin kaç milisaniye sürdüğü hesaplanır ve ping değeri milisaniye bazında ortaya çıkar.
Mbps terimi günümüzde internet hızlarından bahsedilirken sık sık kullanılmaktadır. Megabit / Saniye anlamına gelen Mbps, 1 saniyede kaç megabit veri download veya upload ediliyor onu gösterir. Mega bilgisayar sisteminde 1024 anlamına geldiği için aslında saniyede kaç adet 1024 bit’in transfer edildiğini gösterir.
Packet Loss, yani Paket Kaybı, internet üzerinden download yaparken bilgisayarımıza veya telefonumuza gelen paketlerin bağlantı sorunları yüzünden kaybolması, eksik veri alınması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.
Türksat AŞ tarafından ülkemizin dört bir yanına fiber hızda internet ulaştırmak amacıyla her geçen gün altyapısını ve kalitesini arttıran Kablonet, sonrasında yapılan isim değişikliği ile Türksat firması, kablo tv altyapısıyla hızlı fiber interneti sağlamak için çalışmalarını arttırdı. Bu altyapı çalışmalarının sonucunda 2019’da iyi internet servis sağlayıcıları arasında ödül aldı. Kablonet hız testi gerçekleştiren internet kullanıcıları kötü hava şartlarından etkilenmeyen kablolu internet ile tanıştıktan sonra Türkiye’nin her yerinden insanlar kablonet altyapı başvurusu yapmaya başladılar.
Eğer bulunduğunuz binanın internet altyapısı fiber internet almanıza engel değilse kesinlikle fiber internetten daha memnun kalırsınız. Fakat 50 Mbps hızında ADSL altyapıya sahip bir kullanıcı, 16 mbps hızında fiber internet kullanan birisinden çok daha yüksek download/upload hızına sahip olacaktır. Bunun sebebi altyapı değil, internet paketidir. Fiber internetin avantajları genellikle ping değerinin ve süreklilik arz eden işlemlerin kullanımlarında öne çıkmaktadır.